Hur man får ett bra resultat på högskoleprovet

Så du har bestämt dig för att ta steget och studera vid ett svenskt universitet. Grattis! Detta är ett fantastiskt beslut som kommer att öppna så många dörrar för dig både professionellt och personligt.

Men innan du kan börja njuta av allt som som livet som student på universitet har att erbjuda måste du klara högskoleprovet. Här får du några tips på hur du gör just det.

 1. Börja studera tidigt
  Vänta inte till sista minuten med att börja studera inför högskoleprovet, utan ge dig själv gott om tid att studera genom att börja flera månader i förväg. På så sätt kan du se till att du har en god förståelse för allt material som tas upp på provet. Desto tidigare du inser dina styrkor och svagheter desto bättre!
 2. Gör ett schema för studierna
  Blockera tid i din kalender för studier och håll dig till det så gott du kan. Att ha ett fast schema hjälper dig att hålla dig fokuserad och på rätt spår. Planera in tillräckligt många timmar och gärna specifikt vad det är du ska studera. Låt dina vänner och din familj få veta hur ditt studieschema ser ut så att de kan hjälpa dig att stödja dig under denna tid. Planering är A och O för att lyckas på högskoleprovet.
 3. Gå med i en studiegrupp
  Du behöver inte göra detta ensam, kanske har du en kompis som också ska göra högskoleprovet? Annars ge dig ut på sociala medier för att hitta en grupp människor som också ska göra högskoleprovet och bilda en studiegrupp tillsammans. Detta är ett utmärkt sätt att motivera varandra, dela kunskap och bolla idéer med varandra.
 4. Få mycket vila
  Det är viktigt att få tillräckligt med sömn när du studerar inför högskoleprovet. Din hjärna behöver tid att vila och återhämta sig för att kunna behålla informationen och processa den nya kunskapen. Se till att du får minst åtta timmars sömn varje natt fram till provdatumet.

Att klara av att nå en hög poäng på högskoleprovet är ingen liten bedrift, men det är definitivt möjligt att uppnå med lite hårt arbete och engagemang.

Genom att följa dessa tips är du på god väg att lyckas! Och kom ihåg – även om du inte får de resultat du hoppades på finns det alltid nästa gång. Det är bara att ta dig upp och försöka igen!